Thursday, February 19, 2009

Modul 5: Ketrampilan Diri

Salam Sejahtera kpd KELUARGA PRIMU.

Hari ini kita telah habiskan satu lagi modul PRIMU :Ketrampilan Diri!!
Aktiviti yang kita da wat, "Cakap-Cakap" -vs- Penampilan.
Mana satu yang lebih penting?

Saya sgt berterima kasih di atas penglibatan aktif peserta-peserta.
Tanpa penglibatan kalian semua, apa lah ertinya satu modul itu.
ingat!!

Apa yang penting adalah pemahaman terhadap sesuatu modul.
Bukan sekadar suka-suka saja.

Erm..
agaknya antara kebolehan berinteraksi dan Penampilan Diri (personaliti) yang mana lebih penting bagi seseorang pemimpin?
erm...

think about it!!!


-hafiz-

16 comments:

darkSTAR_11 said...

wah update... tau la broadband baru!!!

Syira said...

Tau x per boy... hahaha..

pada saya, kedua-duanya penting.. Tapi prioriti adalah lebih kepada skill komunikasi.. kalau dressing macam dato sakalipun tapi nak bercakap pun x tau x guna jugek.. Dan kalau pandai bercakap sekalipun tapi kurang aura.. tu pun x berapa ump la..

khad said...

wah...cepat tol update. For me, like syira said, both of communication skills and grooming is importante. Both are related to each other bcoz to have a good "keterampilan diri", combination of it will make it more n more superb!hehe..it make us more confidence and others will respect us. But if i MUST choose one of it, i think communication is important. Becoz "keterampilan diri" means dat we must interact with others first if we want to develop our "keterampilan diri". Anyone agree???? ;)

darkSTAR_11 said...

follow ur heart... communication more important... but da combination of both of it will make as perfect as a leader 1 day!!!

rifhan safwani said...

yup.. agree ngan korunk..
both a important.. kte kn pndai cr pluang utk build our confident n communation skill..ade certain, bgs bckp, tp juz ckp2 ksg pun xde gune.. so kn byk practice.. kt mane je ade pluang bckp, let us b d first utk bckp.. hehe..

tp our appearance pun pntg gak.. kalo slekeh, nk ke org dgr kte bckp..
cube pk, ade x org bisu jd leader?
renung2kan, dan selamat beramal.. huhu..

Syira said...

wawawa... wani jadik Prof Izi Hj Ali plak ek..

My experience, the both is really important..! sy pnh keje di bhg marketing...1st day keja, sy cuma dressing simple.. wlpn org dgr sy ckp, dan org bg perhatian.. tp apa yg membuatkn sy terkesima bla ada org tegur sy, "awk ni x mcm org marketing pun..? brapa org upah awk utk jadi jurucakap?" huhu.. so, apa moralnya????

rifhan safwani said...

hehe.. mane tau ley jd ustazah ke pas nie.. huahuahua...

a'ah.. time kat u nie la kte nak blaja sume2 2.. so t kte dh bsedia nk msuk alam pkerjaan..
tym 2 dress up!! suke2!!!

Syira said...

Uatazah...????? huhu.. lo ckp ilmu lagi nk dpt gelaran tu.. hehe

Ya.. betoi betoi betoi.,,

rifhan safwani said...

a'ah..tngu la 10 taun lg..hehe..
jd ustazah wani.. haha..herm..cdap gak.. USTAZAH WANI!!!!

darkSTAR_11 said...

ikut la... hahahaha... byk perlu dpertimbangkan klu nak jd leader ni..

pandai ckp, trampilan sesuai, tp klu xrespect org pun org x kan suka gak... klu tinggi diri xda org suka.. nak ka kita d benci org...??? wlupun kita ni ketua kita kna respect org bwahan kita gak... map lepas jd panduan!!!

apa2 je la... yang sy dah jd pemimpin utk diri sy sendiri... yatttaaaaaaaaa

Syira said...

Yea la Ustazah Wani...
ince' Boy..

Hahaha... mari kita belajar dari kesilapan... tapi macam mana nak jadi ketua yang sempoi..??? huhu

darkSTAR_11 said...

nak jd lead yg sempoi... jgn sombong... b friendly ngan org... tp ada batas n level dia... sumtym perlu tegas n jan sampai org bawahan pijak kpala kita... pastu jan jd pengampu... jan gila kuasa... jan jd kaki pencapap... n respect org bawah br org bawah respect kita... ni bleh bebalik kat org bawah gak... so give n take la sng cita...


yattaaaaa... yg penting jan sampai kita d benci org bawahan kita, sbb kita n org bawahan ada connection... without org bawahan sapa la kita kan sbgi leader... bg saya la...

hafizTESL said...

thx for the comment..
sorry lama menghilang balik lundu la...
ada hal skit...
......

abg hafiz sgt bersetuju dgn boy.. bukan senang nak jadi leader..
kalu sapa mau try nak jadi leader, come fowrd.abg hafiz mmg sdg mencari pelapis kepimpinan PRIMU..
jgn malu..

Syira said...

X malu pun.. cuma mesih masih mencari2 bagaimana cara jadi leader pd rakan2 seangkatan kita..? hurm.. dan leader kepada senior juga..? suatu perkara yang agak berat... lagi berat dari saya... huhu

I do agree with boy..

darkSTAR_11 said...

to syira --- suatu perkara yang agak berat... lagi berat dari saya... huhu

ayat x bleh blah dari syira... aduyaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Syira said...

Hahaha... tau pun...